Jdi na obsah Jdi na menu

Rostlinná výroba

12. 1. 2022

 Rostlinná výroba farmy zahrnuje práci v současné době na 120ha orné půdy. Vývoj k tomuto číslu byl velmi složitý a v současné době se snažíme neustále získávat novou půdu k obdělávání. Otec, který farmu v roce 1991 znovuobnovil, začínal na svých 9 ha. V tehdejší době to bylo pro naši farmu velmi složité a náročné, protože nebyla skoro žádná strojová vybavenost a ikdyž by se dala sehnat půda k obdělávání, tehdejší technika to nedovolovala. Pomalu a za složitých jednání s místním družstvem se podařilo získat nějaké restituce a koupit i novější traktor Zetor 6245. Do té doby totiž obdělával tehdejších 9 ha stará „pětatřicítka s předkem“ tedy Zetor 3545 z roku 1968, který koupil náš děda na výstavě v Brně J.

V podstatě se začalo téměř s nulovým vybavením. Přesto se podařilo zvětšovat obdělávanou výměru a dorůstající synové svému otci dokázali již poskytnout více pomoci. Je třeba podotknout, že na zajištění rostlinné i živočišné výroby bylo v té době zapotřebí obrovské množství ruční práce a bez široké rodiny a hromady lidí ve vesnici, kteří si v té době hodně pomáhali,  by nebylo možné toto vše zvládnout.

Pro rozvoj farmy bylo naprosto klíčovým se dostat nad 100ha, kde se ekonomika dostala do lepších čísel, a bylo možno nakoupit novější stroje. Také velmi vydatně pomohlo získání několika projektů zaměřené pro mladé zemědělce.

Zaměření rostlinné výroby je na produkci pšenice, řepky a ječmene. Zbytek výměry cca 30ha je pro zajištění krmivové základny pro dobytek na farmě. Jedná se o vojtěšku, kukuřici, soju, oves.

V rámci rostlinné výroby se snažíme o neustálé zvyšování půdní úrodnosti a kvality půdy. Uvědomujeme si, jak je důležité myslet na budoucnost a proto se do této oblasti snažíme investovat nemalé peníze. Snažíme se o to, aby půda, kterou obděláváme, nepodléhala erozi a degradaci v podobě nadměrného zhutňování. Rovněž používání agrochemie a minerálních hnojiv kalkulujeme přesně pro daný výnos a požadovanou kvalitu, tak aby nedocházelo k neuváženým nadměrným vstupům, které se mohou projevit na kvalitě vod a námi produkovaných výstupů z farmy.

Jako další o co se snaží nejen rostlinná výroba, ale i celá farma je férová komunikace s majiteli půdy a snažíme se jim nabídnout adekvátní cenu za pacht či kupní cenu za jejich pozemky. Zasazujeme se o to, aby půda zůstávala u místních lidí anebo u těch, co ji obdělávají a neprodávala se do rukou společností, kteří se k půdě neumí chovat, anebo ji vidí jen jako zdroj financí.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář